Bahan-bahan-nya
1 ekor ayam ( sebaiknya ayam kampong) di belah empat
2 helai daun salam
2 cm lengkuas dititik
4 batang serai dititik
1500 ml santan cair ( dari sisa perahan santan kental )
5 sudu teh garam
500 ml santan kental dari 1 biji kelapa
2 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan bahan untuk membuat bumbu halus
12 butir bawang merah
6 siung bawang putih
1 sudu makan ketumbar di tumbuk
1/2 sudu teh jintan
1 sudu teh lada putih
2 cm halia
2 cm kunyit
Pelengkap
4 butir telur rebus
2 biji tomato di potong-potong
150 gram kentang rebus dipotong potong
emping goreng ( kalau ada )
7 sudu teh bawang merah goreng
Cara membuatnya
Panaskan minyak . Tumis bumbu halus, daun salam, lengkuas dan serai sampai harum Masukkan ayam. Aduk sampai berubah warna.
Tuang santan cair. Didihkan. Tambahkan garam. Masak sampai ayam matang. Angkat ayam dan tuskan.
Sediakan kuali berasingan. Goreng ayam sampai berkulit. Angkat dan kemudian ayam dicarik carik.
Tuangkan santan kental kedalam masakan tadi dan didihkan lagi.
Sajikan dengan pelengkap
Tip
Menggoreng ayam jangan terlalu lama. Gunakan api besar. Biarkan sampai coklat.
Wednesday, October 8, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment