Wednesday, October 8, 2008

SOTO BLORA

Bahan-bahan

1 ekor ayam kampong (berat 1/2 kg)
2500 ml air
1 batang serai, diambil putihnya lalu di titik titik,
3 helai daun limau purut,
2 helai daun salam,
1 cm halia, dititik,
5 1/2 sudu teh garam,
1 1/2 sudu teh gula pasir,
1 blok kiub ayam,
2 sudu makan minyak untuk menumis.

Bumbu Halus

8 butir bawang merah,
4 siung bawang putih,
2 cm kunyit di bakar,
1/2 sudu teh lada putih,
1/4 sudu teh serbuk pala,
4 butir buah keras.

Pelengkap

100 gm ubi kayu dikukus atau direbus di potong kotak lalu di goreng kering
5 tangkai kucai diiris,
50 gm suon dicelur,
100 gm tauge pendek,
3 biji telur rebus,
bawang merah goreng untuk taburan.

Cara membuatnya

Rebus ayam bersama air, serai, daun limau purut, daun salam dan halia sampai ayam masak. Angkat ayam dan goreng sebentar. Lalu disiat-siat.
Panaskan minyak. Tumis bumbu halus sampai harum. Tuang kedalam rebusan ayam tadi.
Masukkkan garam, gula pasir dan kiub ayam. Masak sampai mendidih.
Sajikan dengan pelengkap.

Tip

Potongan ubi kayu jangan terlalu kecil supaya ubi tidak terlalu keras. Kalau tak suka ubi kayu bolih diganti dengan ubi kentang.

No comments: